Door personeel én toesteltekort kampt de Surinaamse luchtvaartmaatschappij (SLM) met grote vertragingen op haar regionale vluchten. Gisteren werd een vlucht (PY 729) van Paramaribo naar Port of Spain (Trinidad) geannuleerd. De maatschappij heeft nu uit noodzaak een Fokker 70 toestel van het eveneens Surinaamse Fly All Ways gehuurd om de tekorten op te vangen. Dit meldt de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Oorzaak

“Wij hebben een tekort aan personeel, onder wie piloten die uitvallen wegens ziekte”, zegt SLM-directeur Robbi Lachmising. Recent werd een Boeing-piloot van de SLM nog gearresteerd wegens het mishandelen van zijn dertienjarige zoon.

Dit is niet de eerste keer dat de Surinaamse maatschappij een tekort aan piloten heeft en mede hierdoor vertragingen oploopt. Lachmising heeft al eerder aangegeven dat er de afgelopen jaren niet is geïnvesteerd in de werving van nieuwe piloten. De SLM is nu wel bezig om vier nieuwe Venezolanen aan te trekken. Twee piloten en twee co-piloten.

Daarnaast is één van de drie Boeing 737’s op dit moment in Amerika voor onderhoud. Met deze vliegtuigen worden de regionale vluchten uitgevoerd. Waarom het onderhoud precies in het drukke hoogseizoen is gepland is niet duidelijk.

Surinam_Airways_Boeing_737-300_Heisterkamp

Een Boeing 737-300 van SLM.

Klachten

De SLM heeft een Fokker 70 toestel van Fly All Ways gehuurd om de vluchten toch zoveel mogelijk te kunnen uitvoeren. De Ware Tijd meldt echter dat er klachten zijn binnengekomen vanwege de beperkte capaciteit van de vliegtuigen. In een Fokker 70 toestel passen 80 passagiers, terwijl er in de Boeing 737 120 passagiers vervoerd kunnen worden. Daarnaast zijn de bagageruimtes zeer beperkt.

Ook wordt er gemeld dat de communicatie te wensen overlaat. Vertrektijden zouden niet tijdig gemeld worden door de luchtvaartmaatschappij.

Afgelopen maanden verschenen er diverse artikelen die vraagtekens zette bij de betrouwbaarheid van de vliegtuigen van Fly All Ways.

fly all ways, suriname, blue wing, fokker 70

Een Fokker 70 toestel van Fly All Ways. Foto: Fly All Ways.

 

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.