Schoenketen Van Haren heeft een belangrijke slag gemaakt in de strijd tegen de Franse modeontwerper Christian Louboutin. Deze laatst klaagde Van Haren in 2013 aan.

Reden van de rechtszaak was de kenmerkende rode schoenzool, die Louboutin als handelsmerk heeft laten vastleggen in de Benelux. Echter, de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelt nu dat de rode zolen niet als merk kunnen gelden.

Geen monopolie

Het geruzie begon in 2012, toen Van Haren eveneens een pump met rode schoenzolen op de markt bracht. De grote hamvraag was uiteindelijk of een rode schoenzool een merk kan zijn. Hoogstwaarschijnlijk dus niet. De Fransman mag de kleur rood niet monopoliseren in combinatie met de zool.

Op de vorm, van onder andere een schoen, kan wel inbreuk gemaakt worden, mits het niet de aard van de waar is, zoals bijvoorbeeld vijf vingers aan een handschoen.

louboutin, van haren, pumps, hakken, verschillen, rode zool--

Van Haren’s 5th Avenue pump met rode schoenzool

Prijsverschil

De pumps verschillen nogal in prijs. Louboutins kosten al gauw zo’n 500 euro, terwijl de Van Haren variant slechts enkele tientjes kost.

 

louboutin, van haren, pumps, hakken, verschillen, rode zool

Louboutin VS Van Haren

louboutin, van haren, pumps, hakken, verschillen, rode zool-

Geen verbod

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar vaak volgen de rechters dit advies wel op. Het is dus zeer aannemelijk dat Van Haren zijn pumps met rode zool gewoon mag blijven verkopen.

 

 

(Foto) bronnen en/of meer informatie:

fd.nl 

Photo Credit: Little Boy 09 Flickr via Compfight cc

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.