Het ziet er naar uit dat Robbi Lachmising, directeur van de SLM, de daad bij het woord lijkt te voegen als het om groei en uitbreiding gaat. Het bedrijf zit alles behalve stil. Waar het eerder aankondigde te willen uitbreiden naar New York en Cuba, zijn daar nu ook de bestemmingen Dominicaanse Republiek en Sint Maarten bijgekomen. De nationale carrier van Suriname is op dit moment in gesprek met de autoriteiten van de drie laatstgenoemde eilanden.

Voorspoedig

Vooral de gesprekken met Cuba verlopen voorspoedig. Zij zijn enorm enthousiast. Lachmising verwacht dat het eerste SLM toestel naar Cuba over drie a vier maanden de lucht in zou kunnen gaan, als de onderhandelingen in dit tempo continueren. De SLM wilt zich vooral richten op Cubaanse passagiers die in grote getale naar Georgetown (Guyana) komen om te shoppen. Ook bezoeken steeds meer Guyanezen Havana (Cuba).

embraer, slm, surinam airways, suriname, lachmising, paramaribo, dominicaanse republiek, sint maarten, new york, cuba, havana

Robbi Lachmising, directeur van de SLM.

Wegvallen InselAir

Met het wegvallen van InselAir zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de SLM. De regionale vluchten leveren het bedrijf op dit moment goede inkomsten op. De route Aruba – Dominicaanse Republiek, die InselAir eveneens bevloog, is daarom reuze interessant voor de SLM en daarom wordt er op dit moment ook gepraat met de autoriteiten op Santo Domingo. De landingsrechten voor Aruba zijn al in orde, gezien de SLM al langere tijd op deze bestemming vliegt. Ook heeft het de juiste papieren in bezit om, via Port of Spain (Trinidad), Aruba, Georgetown (Guyana) of Curaçao, op New York te vliegen. Ook deze eindbestemming staat op het verlanglijstje van de SLM.

Vlootuitbreiding

Om deze uitbreidingen ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, zijn er natuurlijk meer vliegtuigen nodig. De SLM zal dan ook op korte termijn twee a drie nieuwe kisten aanschaffen. Zeker de drie (20 jaar oude) Boeing 737-300’s zijn aan vervanging toe. De SLM overweegt deze te vervangen met de Embraer E-serie. Embraer is een Braziliaanse vliegtuigbouwer.

embraer, slm, surinam airways, suriname, lachmising, paramaribo, dominicaanse republiek, sint maarten, new york, cuba, havana

Een prototype van de Embraer E190-E2 op de Farnborough Airshow in 2016. Foto: Wikipedia

Voor de toekomstige vluchten naar New York moet ook een nieuw(er) vliegtuig worden aangeschaft. De Boeing 737-800 of de Airbus 321 behoren tot de opties voor de SLM, aldus luchtvaartdeskundige Tomas Chlumecky. Hij is van mening dat SLM zijn producten daadwerkelijk moet verbeteren met het oog op toekomstige uitbreidingen. Upgrades op huidige kisten behoort daarbij niet tot de opties.

De bijna 19 jaar oude Airbus A340, die wordt ingezet op de trans-Atlantische route van Amsterdam naar Paramaribo, zal naar alle waarschijnlijkheid worden vervangen voor een Dreamliner 787 of een Boeing 777.

 

 

Bronnen en/of meer informatie:

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.