De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) gaat vanaf 3 april rechtstreekse vluchten uitvoeren van Aruba naar Orlando in de Verenigde Staten. “Wij hebben ontdekt dat Aruba een enorme diasporagemeenschap daar heeft wonen en daar zullen wij op inspelen. De Arubanen zijn gewend eerst naar Miami te vliegen, om vervolgens door te reizen per bus of auto naar Orlando. Wij willen een makkelijker alternatief aanbieden”, aldus SLM-directeur Robbi Lachmising. Deze auto of busreis duurt overigens nog zo’n 3 a 4 uur en is dus een aardige tijdbesparing.

De vlucht zal vanaf de Internationale Luchthaven Koningin Beatrix op het ABC-eiland direct koers zetten naar de Orlando Sanford luchthaven. Een vlucht van ongeveer 3 uur. SLM vliegt al sinds 2015 op Orlando, met een tussenstop in Georgetown, Guyana. Ook buurland Guyana kent namelijk een grote diaspora in Orlando.

Internationale luchthaven Koningin Beatrix op Aruba.

Legio mogelijkheden

De SLM heeft qua ligging en omgeving legio mogelijkheden tot uitbreiding. Ook het kwakkelende InselAir biedt kansen. “Het is helemaal niet zo dat wij munt willen slaan uit de problemen van InselAir. Ze zal altijd op ons mogen rekenen voor advies en technische hulp, maar als er routes zijn die zij niet in staat is te onderhouden, kunnen wij daar wel op inspelen”, legt Lachmising uit.

Hij vervolgd: “Suriname heeft onvoldoende luchtvaartverdragen met landen in de regio. De mogelijkheden zijn legio, maar zonder een luchtvaartverdrag kunnen wij niets beginnen. Daarom heeft de SLM nodig dat het ministerie van Buitenlandse Zaken desnoods een luchtvaartbureau opricht om intensiever te pleiten voor meer vliegovereenkomsten”.

Luchtvaartovereenkomsten

De Surinaamse regering zal dus in actie moeten komen als zij hun nationale luchtvaartmaatschappij vooruit willen helpen. Het land loopt, zoals Lachmising ook zelf aangeeft, enorm achter op luchtvaartovereenkomsten. Hier schreef ik al eerder over op dit blog. Deze zijn nodig om vluchten te mogen uitvoeren en moeten onderhandeld worden met de desbetreffende landen. Zo heeft Suriname geen luchtvaartovereenkomsten met Ghana, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Cuba en Panama. En die met Colombia is sterk verouderd. Al deze landen zijn erg interessant voor SLM en Suriname als het om verdere groei en uitbreiding gaat. De mouwen zullen dus opgestroopt moeten worden.

 

 

(Foto) bronnen en/of meer informatie:

De Ware Tijd

flickr.com

By Sunnya343 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.