Het Rotterdamse onderzoeksbureau Opiniehuis heeft in opdracht van Etnobarometer aan 1.792 Nederlanders van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst gevraagd waar zij op denken te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart a.s. De Etnobarometer is een peiling onder niet-witte stemmers. De uitslag is enigszins verrassend en zorgwekkend: 14% van de Surinaamse Nederlanders overwegen op de PVV te gaan stemmen.

Turkse en Marokkaanse Nederlanders

Het onderzoek wijst uit dat 40% van de Turkse Nederlanders op DENK wilt gaan stemmen en 17% op de PvdA. Van de Marokkaanse Nederlanders wilt 34% op DENK gaan stemmen en 15% op de PvdA.

“Waar de PVV de partij is van de boze blanke man, zou je kunnen zeggen dat Denk de partij is van de boze bruine man”, zegt onderzoeker Aziz el Kaddouri van Opiniehuis. Volgens hem zijn potentiële Denk-stemmers overwegend jong, hoogopgeleid en ondernemend. “Ze voelen zich in de steek gelaten door VVD en PvdA. Ze zeggen: we doen ons best, en toch wordt steeds gesuggereerd dat onze integratie mislukt is.” Veel ondervraagden, zegt El Kaddouri van Opiniehuis, vinden Denk “een jonge, frisse partij die de taal van Nieuwe Nederlanders spreekt”.

Surinaamse Nederlanders

14% van de Surinaamse Nederlanders overwegen op de PVV te gaan stemmen. Dat is best schokkend. “Zij zijn geen moslims, dus onder een deel van hen speelt angst voor islamisering een rol, net als verdringing op de arbeidsmarkt door nieuwkomers”, zegt El Kaddouri. Eerder ontdekte een student sociologie van de Vrije Universiteit al dat Wilders, op het gebied van islamisering, hoge ogen gooide onder Haagse Hindoestanen. Ook zou overlast van Turkse, Marokkaanse en Poolse stadsgenoten meespelen.

Sylvane Simons en Artikel 1

Sylvana Simons zal alles zeilen bij moeten zetten om potten te kunnen breken in Den Haag. Zij haalde slechts 2% van de stemmen. Onder de Surinaamse Nederlanders is dit iets hoger, namelijk 4%. “De Surinaamse gemeenschap is over het algemeen minder georganiseerd en minder geïnteresseerd in politiek dan de Turkse. Het is de vraag of Sylvana überhaupt in de Kamer komt”, aldus politicoloog Floris Vermeulen.

Minder snel stemmen

“Het grootste probleem is mensen naar de stembus krijgen”, vervolgt Vermeulen. “Mensen met een migratie-achtergrond gaan minder snel stemmen dan andere Nederlanders. Als Denk één of twee zetels haalt is dat al een enorme prestatie”.

Het onderzoeksbureau heeft mensen huis aan huis en telefonisch benaderd. De gehele groep Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders zouden bij elkaar goed zijn voor zo’n 7 Tweede Kamerzetels.

 

(Foto) bronnen en/of meer informatie:

NRC.nl

AD.nl

Photo Credit: algemeendagblad Flickr via Compfight cc

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.