Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Dat is absoluut niet gek of ongezond. Het is alleen minder fijn als je het altijd en overal voelt. Gelukkig kan je aan je zelfvertrouwen werken, om zo zelfverzekerd door het leven te gaan. Hieronder wil ik daarom graag 7 tips met je delen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Tip 1. Geef jezelf complimenten

Niets is dodelijker voor je zelfvertrouwen dan zelfkritiek. Het is onmogelijk je goed te voelen over jezelf, terwijl je jezelf afkraakt. Hoe aardig vind je jezelf als je jezelf naar beneden haalt. Niet aardig? Volgende vraag: Is het mogelijk jezelf te respecteren, te waarderen en te vertrouwen als je jezelf niet aardig vindt? Denk hier maar eens over na…

Het tegenovergesteld van zelfkritiek is jezelf een compliment geven. Met een compliment voel je je tevreden, erken je je prestaties en waardeer je wie je bent.

Het is als een alles-in-1 multivitamine voor je zelfvertrouwen. Geef jezelf regelmatig het cadeau van een welgemeend compliment. Misschien voelt dit raar in het begin, maar dat is alleen maar omdat je het niet gewend bent.

zelfvertrouwen, tips, cursus, training, ontwikkelen

Tip 2. Herinner je zelfvertrouwen

Wat betekent dit? Het betekent dat iedereen wel ergens zelfvertrouwen in heeft. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die echt nergens zelfvertrouwen in heeft. De onzekere afdelingsassistentie die aan danswedstrijden meedoet, de nerveuze verkoper die alles weet over zeilen, of de stille boekhouder die bijles geeft in de Franse taal. Er is altijd wel iets, je bent het hooguit even vergeten.

Worstel je met je zelfvertrouwen in grote groepen? Waarom voel je je dan wèl zeker in een klein gezelschap? Wat doe je anders, wat denk je dan anders? Neem dat zekere gevoel (dat je al in je hebt) en projecteer het in de onzekere situatie.

Ik voelde me onzeker toen ik voor het eerst het event moest hosten wat ik zelf georganiseerd had. Maar ik voelde me zeker als ik over onderwerpen sprak waar ik veel vanaf wist. Wat was het verschil? Niets meer dan ervaring en ervaring kun je leren!

zelfvertrouwen, tips, cursus, training, ontwikkelen---

Tip 3. Wees je bewust van je sterke kanten

Doen waar je goed in bent is de beste manier om te groeien. Waarom? Omdat je sterke kanten bij je passen. Werken met je sterke kanten is ontzettend goed voor je zelfvertrouwen. Vergeet je zwakke kanten en richt je aandacht op wat je goed kunt. Dit geeft je energie, een goed gevoel en vooral véél resultaat. Wat is beter voor je zelfvertrouwen dan te doen waar je goed in bent?

Tip 4. Vier je successen

Veel mensen hebben de neiging hun successen af te doen met: “Ach, dat was niet zo bijzonder. Dat kan iedereen.” Wat een vergissing! Je hebt zo hard gewerkt om iets te bereiken en nu maak je het kleiner dan het is. Vier je successen: Koop een fles champagne na je eerste werkdag, ga uit eten na je eerste presentatie, geef een feest na je promotie. Vier je succes en je viert je leven!

Tip 5. Oordeel minder

Oordeel minder over anderen en oordeel minder over jezelf. In beide gevallen leg je de focus op wat er niet goed gaat en daar word je niet gelukkiger van. Hoe minder je anderen en jezelf veroordeelt, hoe beter je je voelt. Hoe minder je jezelf beoordeelt, hoe meer zelfvertrouwen. Hoe minder je anderen veroordeelt, hoe beter je relaties…

zelfvertrouwen, tips, cursus, training, ontwikkelen----

Tip 6. Stel de toekomst uit

Als we erg piekeren over de toekomst, worden we vanzelf onzeker. Onzekerheid komt van het gevoel geen controle te hebben. En als je ergens geen controle over hebt, dan is het wel over een denkbeeldige toekomst. Dus stel de toekomst uit, richt je aandacht op vandaag. Kijk wat je vandaag kunt doen, wat je vandaag kunt kiezen, wat je vandaag kunt ondernemen.

Tip 7. Accepteer jezelf – stap voor stap

Acceptatie is de sleutel naar zelfvertrouwen. Hoe kun je jezelf vertrouwen als je niet accepteert wie je bent? Wie vertrouw je dan eigenlijk? Begin bij je sterke punten en waar je trots op bent. Ga door met je zwakke punten en wat je niet leuk vindt aan jezelf. Accepteer het allemaal.

Accepteer, accepteer, accepteer! 
Accepteer jezelf elke dag weer een beetje meer (dat klinkt als een liedje…)
Ga net zolang door tot je weer terug bent bij jezelf!

Hopenlijk kunnen deze tips voor meer zelfvertrouwen je helpen, zoals ze ook vele anderen hebben geholpen.

Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor je geluk. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met de online cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ en voel je beter over jezelf en je leven!

zelfvertrouwen, ecursus, tips--

Advertentie

Deze online cursus neemt je aan de hand voor het bereiken van een gezond zelfvertrouwen. Het hoeft geen jaren te duren om zelfvertrouwen te ontwikkelen!

Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Zij hebben het geloof in zichzelf weer teruggevonden.

Normaal doorloop je voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen meerdere coachingsessies à € 95,- per sessie. Omdat niet iedereen hiervoor de tijd of het geld heeft, is er nu deze online cursus zelfvertrouwen voor een fractie van de prijs!

Je ontvangt onder andere vragen en opdrachten die je in staat stellen in de praktijk te oefenen, zodat je direct het resultaat merkt en een sterk en blijvend zelfvertrouwen ontwikkelt.

De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is gemakkelijk voor een ieder te volgen. Zekerheid en kracht is dan weer waar het thuishoort: bij jou!

Klik op de onderstaande afbeelding voor meer informatie!

zelfvertrouwen, ecursus, tips

Advertentie

 

 

 

(Foto) bronnen en/of meer informatie:

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.