Het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) gaat twee nieuwe rijstsoorten op de markt brengen. Het gaat om de varianten DDB1 en DDB2 en verwijzen naar de naam van de Surinaamse president, Desi Delano Bouterse. Dit maakte Minister Soeresh Algoe, van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), onlangs bekend.

Sterker en meer opbrengst

Het ADRON houdt zich bezig met het ontwikkelen en bevorderen van de rijstcultuur in Suriname. Beiden nieuwe zaden hebben een korrellengte van 10,6 a 11,5 mm, wat behoorlijk lang is voor een rijstkorrel. De plant kan tussen de 108 en de 115 cm lang worden en heeft een stevige stengel, waardoor hij niet snel zal omvallen. Daarnaast is hij beter bestand tegen ziektes, zoals plagen en schimmels. De gemiddelde opbrengst zal, voor beiden soorten, 8 ton per hectare zijn. Dit is meer dan de gemiddelde opbrengst van huidige rijstsoorten, wat zo een 5 a 6 ton per hectare is. Als de boeren volgens de instructies hun planten verzorgen, kan de opbrengst zelf opgeschroefd worden naar 11 ton per hectare, aldus Nareen Gajadin, directeur van ADRON.

Voor Bhagwatpersad Ramadhin, molenaar, verwerker en exporteur, klinkt dit als muziek in de oren. Hij zegt nieuwe markten te kunnen aanboren, als de rijstproductie verhoogd wordt. Dit is uiteraard positief voor de Surinaamse economie.

Beiden rijstsoorten zullen vanaf november 2017 verkrijgbaar zijn in Nickerie.

 

 

Bronnen en/of meer informatie:

Starnieuws.com 

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.