Turkish Airlines heeft een megaldeal gesloten met Copa Airlines uit het Centraal-Amerikaanse Panama. De samenwerking betreft een code-share overeenkomst. Dit wil zeggen dat Turkish Airlines vluchten (van Copa) mag verkopen op haar eigen naam, naar locaties waar zij zelf niet op vliegen. Dit zelfde geldt uiteraard voor Copa.

Uitbreiding bestemmingen

Door deze megadeal kan de Turkse luchtvaartmaatschappij vluchten verkopen naar Porto Alegre, Rio de Janeiro, Manaus, Belo Horizonte, Sao Paulo, Santo Domingo, Punta Cana, Guayaquil, Quito, David, San Salvador, Asuncion en Lima.

In de de nabij toekomst zullen daar Cancun, Mexico City, Guadalajara, Managua, San Jose en Montevideo aan toegevoegd worden. Copa zal, op zijn beurt, vluchten gaan verkopen naar Istanbul. Voor Turkish Airlines is dit een enorme uitbreiding aan bestemmingen, specifiek in Midden- en Zuid-Amerika.

Nieuwe luchthaven Turkije

Turkish Airlines zit alles behalve stil. Het staatsbedrijf, met een vloot van 337 vliegtuigen, is de afgelopen zes jaar door Skytrax (de Oscars van de luchtvaart) uitgeroepen tot de beste luchtvaartmaatschappij van Europa.

Op dit moment wordt er in Istanbul gebouwd aan één van de grootste luchthavens van de wereld. Deze zal in 2018 openen en moet de huidige overstapluchthaven (hub) in Istanbul, Ataturk, gaan vervangen. Dit reusachtige vliegveld zal zes startbanen krijgen, zal voorzien worden van de grootste taxfree shop van de wereld en in staat zijn om 200 miljoen passagiers per jaar te vervoeren. Ter vergelijking: Schiphol handelde in 2016 63 miljoen passagiers af.

Het moge duidelijk zijn dat dit enorme concurrentie gaat opleveren voor Schiphol, wat nu als hub dient naar onder andere Azië. Maar ook de luchthavens in Doha, Abu Dhabi, Dubai en Singapore zullen dit gaan voelen. De nieuwe luchthaven kost de Turkse regering zo een 7 biljoen euro.

turkish airlines, new airport, istanbul, copa airlines, guyana

Een impressie van de nieuwe luchthaven in Istanbul, Turkije.

Groeimogelijkheden Guyana

De deal tussen deze twee luchtvaartgiganten levert grote mogelijkheden op voor het groeiende, maar geïsoleerde, Guyana. Door deze samenwerking komt Guyana in directe verbinding te staan met tientallen bestemmingen in Afrika, Europa, Azië en het Midden-Oosten. Copa vliegt namelijk al van Guyana naar Panama, een grote hub in Zuid-Amerika.

Hierboven genoemde werelddelen kunnen vervolgens dus prima, via Panama, bereikt worden met Turkish Airlines. De bagage van de passagier zal dan automatisch doorgevoerd worden. De Turkse maatschappij vliegt, als enige airliner op de wereld, op maar liefst 249 internationale bestemmingen.

Nieuwe luchthaven Guyana

Guyana is zijn Cheddi Jagan luchthaven ook behoorlijk aan het uitbreiden en moderniseren. Deze moet eind 2017 in gebruik genomen gaan worden.

Een impressie van de vernieuwde Cheddi Jagan luchthaven in Guyana.

Olie reservaten

Door de nieuw ontdekte olie reservaten aan de kust is Guyana klaar om de luchtvaart en het toerisme in het land een flinke financiële boost te geven. Er zal dan ook een eigen luchtvaartmaatschappij in het leven moeten worden geroepen, of rechten geven aan een grote internationale speler. Dit zeggen meerdere luchtvaartdeskundigen.

Guyana kan Trinidad & Tobago, als hub voor Noord en Zuid-Amerika, gemakkelijke voorbij streven. Mits de opbrengsten uit de olie niet in de zakken van corrupte ambtenaren en hun families verdwijnen. Guyana wordt al sinds zijn onafhankelijkheid in 1966 geteisterd door corruptie.

 

 

(Foto) bronnen en/of meer informatie:

www.caribbeannewsnow.com

www.luchtvaartnieuws.nl

Pieter v Marion Flickr via Compfight cc

M0JRA Flickr via Compfight cc

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.