Toerismegroei Suriname

Langzaam maar zeker komt er steeds meer beweging in de toerismesector in Suriname. De recente samenwerking van TUI met de SLM is daar absoluut het grootste voorbeeld van. Maar ook de uitbreidingsplannen van de SLM geven aan waar het land naar toe moet. Het is hoogtijd dat de regering nu ook de handen uit de mouwen gaat steken en het toerisme serieus gaat nemen, dit is namelijk nooit echt gebeurd. Maar het belangrijkste is dat er beweging in zit, en die zit er absoluut in.

Want op slechts vijf kilometer afstand van de Johan Adolf Pengel luchthaven (Zanderij), pal naast de Colakreek in district Para, is men begonnen aan de bouw van het West Leisure (Airport) Hotel. Op dit zelfde megaterrein is eveneens begonnen met de aanleg van een heus waterpretpark, genaamd Aqualand. Er is al 1 miljoen USD geïnvesteerd in dit enorme project. Daar willen we natuurlijk meer van weten. Ik sprak met Vanessa Moesliman, directrice van de projectontwikkelaar West Leisure Company.

airport hotel suriname, west leisure, zanderij, aqualand, colakreek, vakantie, slm-

 

Dag mevrouw Moesliman, dank dat u even de tijd heeft genomen om wat vragen te beantwoorden. Ik ben erg nieuwsgierig.
Als ik het woord Aquapark hoor denk ik onmiddellijk aan een zwembad en water. Wat is Aqualand precies, hoe groot is het en waar is het gevestigd?

Aqualand is een ander soort concept dan de al bestaande manier van vakantie vieren hier in Suriname. Het is een aanvulling op wat er hier al is. Met Aqualand willen wij de bezoekers zorgeloos laten genieten van een dagje uit door middel van een waterpretpark, met onder andere boomhutten en vakantievilla’s. Aqualand bestaat uit 4 segmenten: Aquachill (recreatiegebied), Aquaxperience (waterpretpark), Aquaville (vakantievillapark) en het Airport Hotel. 

Het is in totaal 45 hectare groot, dat zijn zo een 90 voetbalvelden. We zijn in april 2016 aangevangen met de bouw. Het ontbossen en egaliseren van het terrein is al gedaan en we hebben voor 7 km aan binnenwegen aangelegd. Er staan nu al 20 cabana’s (hutten) en vakantievilla’s. Thans hebben we vorige week de eerste steen van het Airport Hotel gelegd en plannen wij een soft-launch (voorvertoning) in aankomende zomervakantie. Aqualand is een halve minuut verwijderd van Colakreek en prima bereikbaar omdat de wegen pas zijn geasfalteerd. 

airport hotel suriname, west leisure, zanderij, aqualand, colakreek, vakantie, slm----

Nieuw geplaatste open hutten in het park.

Welke faciliteiten zullen er in het Aqualand te vinden zijn?

In Aqualand zullen verschillende faciliteiten te vinden zijn, waaronder een low-cost ontspanning gedeelte. Dit wordt een plek waar je lekker kan ontspannen voor een klein bedrag. Dit stuk zal worden voorzien van boomhutten, een groot grasveld en een natuurmeer. Ook komt er een waterpark met glijbanen, een foodcourt (verzamelplaats van eetgelegenheden) en een gedeelte vakantievilla’s.

airport hotel suriname, west leisure, zanderij, aqualand, colakreek, vakantie, slm----2

Komen deze foodcourt binnen het entreegebied van Aqualand of erbuiten?

Onze foodcourt komt voor de toegang van Aqualand, zodat je geen entree hoeft te betalen als je een hapje wilt eten. Dit doen we meer voor de reizigers die van en naar Zanderij gaan en bijvoorbeeld vertraging hebben. Zo kunnen zij nog even wat lekkers eten en genieten van de natuur, voor dat zij op hun vlucht naar huis stappen.

Wordt er ook rekening gehouden met (jonge) kinderen? Zo ja, hoe? Wat komt er voor hen?

Onze doelgroep is het hele gezin. Voor kinderen zullen er activiteiten, speeltuinen en miniglijbanen komen. Ook zal er begeleiding voor de kinderen aanwezig zijn, zodat ook de ouders zorgeloos kunnen ontspannen.

Voor wie is Aqualand bestemd? En wie hopen jullie aan te trekken? Lokale of internationale toeristen?

Aqualand is bestemd voor een ieder, maar vooral gericht op het hele gezin, van zowel de lokale Surinamers als internationale toeristen. Daarom hebben we ook verschillende segmenten, want om zo een groot project te laten slagen moet je een ieder betrekken.

Er gaat een gerucht dat de grond waar Aqualand op gebouwd gaat worden behoort tot plantage de Vierkinderen en dat deze grond onrechtmatig verkregen is. Ben jij hiervan op de hoogte? 

Betreffende claims dat de grond onrechtmatig is verkregen, daar ben ik niet van op de hoogte. Wel hebben wij diverse stukken in bezit, die wij overleggen aan potentiële investeerders en overige geïnteresseerden. Hieruit blijkt dat de gronden aan ons toebehoren. Dit zijn rapporten van Staatslandmeter en beschikkingen van het Ministerie (ROGB ).

Wat moet ik mij voorstellen bij het West Leisure (Airport) Hotel? Kunt u mij hier iets meer over vertellen?

Het West Leisure Airport Hotel zal een nieuw hotel worden met 25 kamers, die voor een schappelijke prijs geboekt kunnen worden. Het is voornamelijk bestemd voor mensen op doorreis. Het zullen standaard hotelkamers zijn, met onder andere tweepersoonsbedden en een bad.

airport hotel suriname, west leisure, zanderij, luchthaven, aqualand, colakreek, vakantie, slm----4

Ik heb vernomen dat er ook luxueuze vakantievilla’s in het park gaan komen die men kan afhuren. Klopt dit? Hoe gaat een vakantievilla eruit zien en wat zal er zoal in een villa aanwezig zijn?

De vakantievilla’s zijn plus minus 100 vierkante meter en zijn volledig ingericht door het grootste en luxe meubelbedrijf van Suriname, Building Depot. Deze zijn dan ook behoorlijk luxer dan de hotelkamers. Deze villa’s zijn voor een langer verblijf te huur en zijn voorzien van onder andere een eigen keuken, twee slaapkamers, een luxe douchecabine en een eigen garage.   

Ik heb gelezen over specifieke partnerschappen die zijn aangegaan met mensen die de vakantievilla’s gaan bekostigen, voor € 65.000 per stuk. Klopt dit? Zijn dit bedrijven of particulieren? En wat is hier precies de gedachte achter en de bedoeling van?

Dat klopt. Er zijn vakantievilla’s voor € 65000. Er zijn al een aantal bedrijven en pensioenfondsen die zo een vakantievilla hebben aangeschaft. Het is natuurlijk een aantrekkelijke belegging. Het concept hebben wij overgenomen uit het buitenland. De bedoeling is dat men een vakantievilla koopt. Diegene (eigenaar) mag dan 3 maanden verblijven in de vakantievilla en de overige maanden verhuren wij hem voor de eigenaar. Wij nemen alles op ons (marketing, onderhoud, etc). De huurinkomsten worden verdeeld. 75% voor de eigenaar en 25% voor ons. Met andere woorden, de eigenaar kan zijn investering binnen 7 jaar terug verdienen. 

airport hotel suriname, west leisure, zanderij, aqualand, colakreek, vakantie, slm--

Over beleggen gesproken. Kunnen investeerders ook instappen en aandelen kopen in Aqualand?

Ja, absoluut. Wij zijn recent begonnen met een aandelenemissie, met als doel meerdere mensen te betrekken bij dit grote project. Samen sta je inmiddels sterker, op meerdere gebieden. Voor meer informatie en een prospectus kan men terecht bij Tjong A Hung Consulting via tahconsulting.com.

Suriname loopt erg achter in het afsluiten van luchtvaartverdragen. Zo heeft Suriname geen luchtvaartovereenkomsten met Ghana, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Cuba en Panama. Deze landen zijn zeer interessant voor Suriname. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van het toerisme in Suriname. Hebben jullie het gevoel dat de Surinaamse regering het toerisme nu serieus heeft opgepakt en gaat ondersteunen?  

Als ik naar de woorden van de regering luister, dan lijkt het wel alsof ze het nu serieus oppakken. Laten we hun daden afwachtten. In ieder geval zal met behulp van een bloeiende toerisme-industrie de economie van Suriname weer herstellen. Dus er is werk aan de winkel voor de regering.

Wat gaan jullie zelf doen om het toerisme in Suriname te bevorderen?

Wij zijn druk bezig met ons park en daarmee geloven wij ook een bijdrage te leveren aan het toerisme hier in Suriname.

Veel (toeristische) projecten in Suriname zijn goed begonnen, maar eindigen vaak afgestorven en verlaten. Ook schort het vaak aan onderhoud. Hoe gaat Aqualand dit aanpakken om niet ook in verval te raken na verloop van tijd? 

Ik geloof dat je de juiste mensen op de juiste plek moet zetten, ook als dat betekent dat je geen lokale mensen moet aantrekken voor managementfuncties. Het is dan ook één van onze prioriteiten om de juiste mensen aan te trekken.

airport hotel suriname, west leisure, zanderij, aqualand, colakreek, vakantie, slm----3

Spreek jou wens over SLM uit. Wat zou jij graag zien gebeuren bij jullie eigen luchtvaartmaatschappij?

SLM is onze nationale trots. En met de huidige directeur, dhr. Lachmising, heb ik er alle geloof in dat SLM weer zal gaan bloeien. Dit heeft hij in het verleden, toen hij ook directeur was van SLM, al eens bewezen.

TUI en SLM hebben recent een samenwerkingsovereenkomst getekend. Ook TUI zal in de zomermaanden op Suriname gaan vliegen met hun Dreamliner. Hoe kijk jij tegen deze samenwerking aan?

Geweldig. Elke mogelijkheid tot het verhogen van bezoekers naar Suriname moeten we met beiden handen aangrijpen. Sommigen zeggen Suriname is het best bewaarde geheim van de wereld. Het is nu tijd dat de wereld Suriname ontdekt!

Voordat ik het vergeet, niet bepaald onbelangrijk, wanneer is de opening?

Het Aquachill gedeelte opent deze zomer (2017) al. Aquaville, AquaXperience en het Airport Hotel staan gepland voor het eerste kwartaal van 2018.

 

 

 

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.