Door: Ray Chickrie
Journalist, Caribbean News Now

Luchtvaartovereenkomsten

PARAMARIBO, Suriname – Robbi Lachmising, directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), vertelde deze week tegen Eliézer Pross van de Surinaamse krant de Ware Tijd, dat de nationale luchtvaartmaatschappij “problemen heeft om zijn vleugels volledig uit te spreiden, omdat er onvoldoende luchtvaartovereenkomsten zijn met landen in de regio”. Hij voegde daar aan toe: “De mogelijkheden zijn eindeloos, maar zonder luchtvaartovereenkomsten kunnen wij niks doen. Daarom eist de SLM ook dan het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich serieus hard gaat maken om meer luchtvaartovereenkomsten te onderhandelen. Desnoods met een speciale tak binnen het ministerie”. Het is overigens niet de eerste keer dan de SLM zich zo openlijk uitspreekt.

Geen akkoord

Al meer dan vijf jaar probeert Suriname nieuwe en gunstige luchtvaartovereenkomsten te onderhandelen met Guyana, Argentinië, Brazilië, Chili, Canada, Colombia, Cuba, Frankrijk, Portugal, Panama, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Turkije. Maar tot een definitief akkoord is het nooit gekomen. Luchtvaartovereenkomsten met zeer belangrijke landen zijn vastgelopen. Sommige ministeries functioneerde slecht en hebben extreem weinig voor elkaar gekregen. Dit is ook de reden dat President Desi Bouterse verschillende leden van het kabinet heeft ontslagen.

SLM wilt de eerste airliner zijn die met regelmaat Cuba met De Guyana’s verbindt. Ook willen zij de overeenkomst met Eastern Air Lines in orde maken, zodat er samengewerkt kan worden op de Guyana – New York route, die de Amerikaanse maatschappij bevliegt. Maar ook hiervoor dient er eerst een luchtvaartovereenkomst met Guyana onderhandelt te worden door de Surinaamse regering.

Turkije

De luchtvaartovereenkomst met Turkije is vertraagd wegens slecht beleid in Paramaribo. De laatste keer dat er een delegatie uit Suriname naar Turkije ging, inmiddels alweer enkele jaren geleden, eindige in een fiasco omdat het juiste papierwerk niet op orde was, of vergeten was in Paramaribo.

Nooit serieus

De nationale luchtvaart maatschappij van Suriname is van mening dat de Surinaamse overheid nooit serieus is geweest om SLM werkelijk sterk op de kaart te zetten. Aan de andere kant heeft SLM zich wel altijd ingespannen en met de regering samengewerkt om het luchtruim te vrijwaren van concurrentie. Al sinds 1975 dienen zij het belang en de behoeftes van de staat. Het bedrijf is uiteraard eigendom van de regering, maar werd de afgelopen jaren geplaagd door corruptie en politieke bemoeienis.

Lage prioriteit

Twee rapporten, die van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) and the Inter-American Development Bank (IDB), concludeerde dat er “belemmeringen zijn die invloed hebben op de toerisme-industrie in Suriname”. De Surinaamse regering stelt namelijk (te) lage prioriteiten als het op het toerisme, reizen, politieke instabiliteit, visa benodigdheden, luchtvaartveiligheid en beveiliging en de luchtvaartinfrastructuur aankomt.

Ook volgens het World Economic Forum (WEF) staat de toerismesector laag op de prioriteitenlijst van de Surinaamse regering. Met een score van 3.6 op een schaal van 7 scoort Suriname een 114e plaats van de 140 landen. Deze lage prioriteit zie je ook terug in het kleine aandeel wat de regering in de sector stopt, slechts 1.7% van het budget is voor het toerisme.  Deze onderinvestering kan, zeker als je het vergelijkt met gevestigde toeristenmarkten als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (5.6% en 5.5%), nog wel eens een grote uitdaging worden voor Suriname als het op toekomstige uitbreidingen in de luchtvaart en het toerisme aankomt.

Verbetering

De veiligheid en beveiliging op de luchthaven zijn wel verbeterd. Zo is de Johan Adolf Pengel International Airport onlangs op de Categorie 1 lijst geplaatst door het Amerikaanse Ministerie van Verkeer.

 

(Foto) bronnen en/of meer informatie:

Vertaald van CaribbeanNewsNow.com

 

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.