Voor vele moslims roept de Kaba Steen, ook wel Ka’ba of  Kaäba genoemd, het innerlijke beeld en ervaring van God op tijdens de bedevaart in Mekka.

We kennen allemaal de foto’s wel van de velen duizenden moslims die, 7x tegen de klok in, om deze prachtige, grotendeels marmeren, steen heenlopen. Erg indrukwekkend. Maar wist je dat dit innerlijke beeld en deze ervaring al veel eerder werd ervaren? Ja zeker. Ver voor de geboorte van de Profeet Mohammed al, namelijk door de mensen die deze steen naar Mekka brachten: Afrikanen, Ethiopiërs op precies te zijn. Dit is een 100% zwarte Ethiopische steen. Ook in Kemet(Egypte), de dochter van Ethiopië, werd er Goddelijke waarde gegeven aan zwarte stenen. Deze twee beschavingen hebben dan ook naast elkaar bestaan en Kemet heeft veel rituelen van Ethiopië overgenomen. En let op: De originele Kemetians waren donkerkleurige Afrikanen, zij zagen er dus niet  uit zoals ze er vandaag de dag uitzien.

Geen herinnering

Volgens de Hadith van de moslims is de Kaba Steen gebouwd door Abraham en zijn zoon Ishmael. Maar vele geleerden, alsmede (donkere) wetenschappers, zeggen dat dit verhaal niet klopt. Volgens hen bestond er in de tijd van de Profeet Mohammed geen herinnering dat de Kaba Steen door een van hen was gebouwd. Volgens hen bestond er destijds een levende traditie waarin eeuwenoude voorouderlijke Ethiopische rituelen werden uitgevoerd en een matriarchale Godin(vrouw) werd aanbeden.

De vrouw centraal

Dat er in Ethiopië Godinnen werden aanbeden is niks nieuws en doen zij al sinds het begin der tijden. De vrouw heeft altijd centraal gestaan in oude Afrikaanse/Ethiopische tradities. Als je nu kijkt naar de grote religies kijkt is dat omgedraaid en vooral patriarchaal, mannelijk. Dit is dan ook niet mijn waarheid en ergens zijn we de balans kwijtgeraakt. Er moet voor mij namelijk altijd een balans zijn tussen het mannelijke en vrouwelijke. Het een bestaat niet zonder de ander en de een kan ook niet zonder de ander, denk alleen al aan voortplanting. Zij zijn beiden even heilig en even veel waard.

Hoe dan ook, de Kaba Steen blijft een immens prachtige (heilige) steen waarvan ik hoop dat hij voor altijd gewaarborgd mag blijven.

Stijn

 

Bronnen en/of meer informatie:

http://www.africaresource.com/rasta/sesostris-the-great-the-egyptian-hercules/the-original-black-arabs-of-arabia-part-4-the-black-stone-the-black-tribe-of-koreysh-black-prophet-mohammed/

http://www.amazon.com/Melanin-A-Key-To-Freedom/dp/1930097328

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_D._King_%28psychiatrist%29

 

Photo credit: Abe World! / Foter / CC BY-NC-SA

 

 

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.