Wist je dat…

 * Ronald Elwin Kappel (ook wel Sonny Kappel of Rudy Kappel genoemd), een in Trinidad geboren en in Suriname wonende verkeersvlieger was. Samen met Herman van Eyck, eigenaar van de 7UP fabriek destijds in Paramaribo, besloot hij om in 1953 een eigen luchtvaartmaatschappij op te richten. Het kreeg de naam Luchtvaartbedrijf Kappel- Van Eyck.

* de staat wilde dat Luchtvaartbedrijf Kappel- van Eyck de nationale luchtvaartmaatschappij werd, maar de onderhandelingen hierover liepen spaak. In 1954 sloot Kappel het bedrijf en verkocht de toestellen.

* een jaar later, op 1 januari 1955, SLM (Surinaamse Luchtvaart Maatschappij) alsnog werd geboren. Van Eyck verkocht hiervoor zijn 7UP fabriek.

* deze twee heren, toen zij een vergunning kregen, een stuk grond midden in Paramaribo, tussen de wijken Zorg en Hoop en Flora, kochten en hier vliegveld “Zorg en Hoop” oprichtte. Dit vliegveld bestaat nog steeds en wordt ook nog steeds gebruikt door charters en lijndiensten met kleinere vliegtuigen. Ook staat het in verbinding met kleinere vliegvelden in het binnenland.

* de eerste officiële vlucht van SLM op 7 januari 1955 plaatsvond en deze naar Moengo in het district Marowijne ging.

* de Surinaamse bevolking enorme belangstelling had voor de net opgerichte luchtvaartmaatschappij, met als gevolg dat er op 16 januari 1955 rondvluchten boven Paramaribo werden georganiseerd.

* Kappel in 1959 verongelukte en overleed bij, ironisch genoeg, een vliegtuigongeluk nabij Paloemeu. Hij botste als co-piloot in dichte mist op een heuvel.  Op onderstaande foto zien we Kappel naast zijn AC-520 Aerocommander staan, waar hij later helaas mee zal verongelukken.

ronald kappel slm suriname stijn spreekt

Kappel naast zijn AC-520 Aerocommander.

En wist je dat…

* SLM op 30 augustus 1962 een bedrijf van de staat van Suriname werd. Het werd door de staat gekocht van Kappel en van Eyck, eerstegenoemde was toen al 3 jaar overleden.

* op 2 november 1975 de eerste trans-Atlantische vlucht van Paramaribo naar Amsterdam werd uitgevoerd door SLM in een gehuurd toestel van KLM.

* SLM in november 1983 een toestel huurde en deze de naam  Fajalobi gaf maar dit in 1988 veranderde naar Anthony Nesty. Deze Surinaamse zwemmer behaalde goud op de Olympische spelen in Seoel in datzelfde jaar.  Op 7 juni 1989 ging dit toestel bij de SLM-ramp, waarbij 176 inzittenden om het leven kwamen, verloren.

* SLM van april 1986 tot augustus 1992 nog een toestel huurde en deze de naam Stanvaste gaf.  Stanvaste is een plant die in Suriname voorkomt.

* Van Eyck na zijn pensioen naar Nederland is vertrokken en hier met familie gewoond heeft. Hij overleed op 28 juni 1997, op 85-jarige leeftijd, in Nieuwegein.

* SLM zijn Boeing 747 op 11 augustus 2004 de naam Ronald Elwin Kappel gaf.

De Boeing 747 van SLM met de naam Ronald Elwin Kappel.

* in april 2014 een mijlpaal in de Surinaamse luchtvaartgeschiedenis werd bereikt toen Astrid Deira als eerste vrouwelijke Surinaamse gezagvoerder op de Boeing 737 van de SLM mocht vliegen. Zij had reeds jaren ervaring als co-pilote bij de SLM met onder andere de Airbus A340-300 op de trans-Atlantische route Paramaribo-Amsterdam.

* SLM vandaag de dag, vanuit Suriname, ook naar Curaçao, Aruba, Frans Guyana, Guyana, Brazilië, Trinidad & Tobago en Miami vliegt.

* er als eerbetoon op 10 februari 2017 een monument van Ronald Elwin (Rudy) Kappel is onthuld bij de vertrekhal op de Johan Adolf Pengel luchthaven (Zanderij). Het hoofd van de Surinaamse luchtvaartpionier prijkt met trots op een marmeren steen.

Ik denk dat we met zijn allen trots op deze twee mannen en trots op SLM mogen zijn!

 

 

(Foto) bronnen en/of meer informatie:

Foto Ronald Elwin Kappel van Nickerie.net 

Stijn Brinkhaus

Ik ben Stijn Brinkhaus, 37 jaar oud, uit Schiedam. Ik ben een schrijver in hart en nieren en dat doe ik dan ook enorm graag en veelvuldig. Ik heb het hart op de tong, ben filosofisch ingesteld en als ik iets echt wil komt 'nee' niet in mijn woordenboek voor. Soms een tikkeltje ongeduldig en verder gek op reizen, cultuur, sport, muziek, voetbal, de natuur, dieren, slapen, lekker (gezond) eten en wandelen.